} catch (e) { console.error('Custom Theme JS Code: ', e); }

 Η τέχνη απέναντι στον Covid-19

Το MOMus, παραμένοντας κοινωνικά ενεργό και στη σημερινή συνθήκη, έχει συστήσει επιλεγμένα έργα από τις εκθέσεις και τις συλλογές του στο διαδικτυακό του πρόγραμμα "MOMus Resilience Project – Μαζί Ανθεκτικοί”. Θέλοντας να βρίσκεται πιο κοντά στους ανθρώπους που εργάζονται, δημιουργούν, εκφράζονται μέσα από το σπίτι τους ξεκίνησε να συστήνει όψεις «σπιτιού», δηλαδή της ζωής μέσα στο σπίτι, όπως το έχουν αντιληφθεί καλλιτέχνες σε ανύποπτο χρόνο (#MOMus Domus).

Σήμερα διευρύνει την ανθεκτικότητά του και σας καλεί να μοιραστείτε εικόνες που δημιουργείτε εσείς και που έχουν καλλιτεχνική διάσταση, ως ανταπόκριση στις συνθήκες εγκλεισμού που βιώνουμε. Δώστε το δικό σας τόνο και ας φτιάξουμε μαζί το ψηφιακό λεύκωμα των ημερών μας. (#So Far So Close)

[Το MOMus έχει την πρόθεση να αξιοποιήσει για τις δράσεις του (οι οποίες δυνητικά μπορεί να είναι εκθέσεις, έρευνα, αγορά έργων τέχνης) έργα τα οποία θα αναρτηθούν στην πλατφόρμα και στα οποία μπορεί να διαπιστωθούν τάσεις που συνάδουν με τα καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα του Οργανισμού από πλευράς αισθητικής, τεχνικών και περιεχομένου. Στην περίπτωση αυτή, θα προχωρήσει σε σχετική επικοινωνία με τους αντίστοιχους δημιουργούς]

«Τίμιοι παράνομοι – Πρόσωπο. Ελευθερία. Σιωπή»

MOMus – Πειραματικό Κέντρο Τεχνών
26.02.2020 - 28.06.2020
Στην έκθεση συμμετέχουν :
Οι εκπαιδευόμενες και οι εκπαιδευόμενοι (2017-2020)
του 3ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Θεσσαλονίκης
του Γενικού Καταστήματος Κράτησης Θεσσαλονίκης (Διαβατά)
Oι καλλιτέχνες...
 • Δημήτρης Αμελαδιώτης
 • Γιώργος Γεροντίδης
 • Μαίρη Ζυγούρη
 • Μαρία Κρεμέτη,
 • Βιργινία Μαστρογιαννάκη
 • Ριάνον Μόργκαν
 • Αλέξανδρος Πλωμαρίτης
 • Τάκης Σπυρόπουλος
 • Δημήτρης Φραγκάκης
o Β. Α.
το 3ο ΣΔΕ Θεσσαλονίκης με 3 project
Σύλληψη, γενικός συντονισμός, επιμέλεια: Σοφία Ελίζα Μπουράτση

Η έκθεση «Τίμιοι Παράνομοι – Πρόσωπο. Ελευθερία. Σιωπή» βασίζεται στη δυνατότητα της σύγχρονης τέχνης να δημιουργεί χωροχρονικά πλαίσια μέσα στα οποία μπορούν συνδημιουργήσουν άνθρωποι που υπό άλλους όρους δεν θα συναντιόντουσαν ποτέ. Εννέα καλλιτέχνες και μία θεωρητικός τέχνης πήγαν στο 3ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Θεσσαλονίκης στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Διαβατών (2017-2019) και οργάνωσαν εργαστήρια. Οι καλλιτέχνες επιλέχθηκαν με γνώμονα τις σχέσεις των πρακτικών τους με τις προβληματικές μίας κριτικής αισθητικής προσέγγισης του εγκλεισμού. Οι εκπαιδευόμενοι κρατούμενοι ήρθαν σε επαφή με τη σύγχρονη τέχνη και, αντίστοιχα, οι καλλιτέχνες ήρθαν σε επαφή με μία ετεροτοπία και με τους ανθρώπους που την βιώνουν καθημερινά. Η έκθεση περιλαμβάνει κείμενα και έργα των εκπαιδευόμενων του σχολείου και των καλλιτεχνών. Κάποια έργα είναι συλλογικά, άλλα έχουν δημιουργηθεί από τους μαθητές υπό την καθοδήγηση των καλλιτεχνών και κάποια προέκυψαν στους καλλιτέχνες από την εμπειρία της φυλακής.

Σοφία Ελίζα Μπουράτση

Συνδιοργανωτές :

 • MOMus – Πειραματικό Κέντρο Τεχνών
 • 3ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Θεσσαλονίκης, Γενικό Κατάστημα Κράτησης Διαβατών

Υποστηρικτές :

 • Œuvre Nationale de Secours Grande-Duchesse Charlotte
 • Fonds Culturel National du Luxembourg
 • ThessPrint
 • Kir Yanni

Πρόσωπο Ελευθερία Σιωπή

φιλοσοφίες της «άλλης μεριάς»

Κείμενα των εκπαιδευόμενων του 3ου ΣΔΕ Θεσσαλονίκης από τα εργαστήρια φιλοσοφίας και γραφής που έγιναν στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου το 2017, 2018 και 2019 από την Σοφία Ελίζα Μπουράτση.
« Είχα να πιάσω στυλό απο το 1992 »
 μαθητής Α΄κύκλου, Σεπτέμβριος 2019.

Το εργαστήριο στο σχολείο της φυλακής ξεκινάει πάντα με μία υπόθεση : «όλοι μπορούμε να κάνουμε φιλοσοφία και ιδιαίτερα εσείς, που έχετε χρόνο να σκεφτείτε διαφορετικά». Ακολουθούν επεξηγήσεις που αφορούν στην πρακτική και τη μέθοδο της φιλοσοφίας και στη συνέχεια δουλεύονται οι θεματικές και οι εκπαιδευόμενοι γράφουν κείμενα.

Μαρία Κρεμέτη

Μαρία Κρεμέτη, Τάγμα Εγκεφαλικού Νερού/Brainwater Battalion, 2020, χαρτί, ακουαρέλες, ακρυλικά, γυαλί, εποξική ρητίνη, 100x80 cm.

Προαστιακοί Ειρηνευτές/Suburban Pacifiers, 2020, χαρτί, ακουαρέλες, ακρυλικά, γυαλί, εποξική ρητίνη, 100x80 cm.

Δίπτυχο έργο που η καλλιτέχνης αφιερώνει στις εκπαιδευόμενες και τους εκπαιδευόμενους που γνώρισε στο σχολείο της φυλακής Διαβατών κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων που έδωσε την άνοιξη του 2019.

 

Η φωτογραφία της εγκατάστασης είναι από την pSari Visual productions.

Βιργινία Μαστρογιαννάκη

Guarantee

Βιργινία Μαστρογιαννάκη, Guarantee, τοιχογραφία με φύλλα χρυσού, διαστάσεις μεταβλητές, 2020.

Η φράση απαντάται αυτολεξεί σε εξωτερικό τοίχο της εισόδου του σωφρονιστικού καταστήματος Διαβατών.

Συμμετέχοντες εκπαιδευόμενες

Αμαλία, Αντζελίνα, Γαρδένια, Θεοδώρα, Σοφία, Σβετλάνα/Φωτεινή, Τερέζα

 

Η φωτογραφία της εγκατάστασης είναι από την pSari Visual productions, η άλλη είναι ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδας.

Ριάννον Μόργκαν

Ριάννον Μόργκαν, Proximal Intimacy, 2019.

Βίντεο και μοντάζ: Σάββας Κατριτζίδης.

Η χορεύτρια και χορογράφος προσκλήθηκε στο εγχείρημα «Τίμιοι Παράνομοι – Πρόσωπο. Ελευθερία. Σιωπή» έτσι ώστε να δουλέψει με τις εκπαιδευόμενες και τους εκδαιδευόμενους πρώτα τα σώματα και τις αναπνοές τους και στη συνέχεια τη συνήθεια του προαυλισμού.

Συμμετέχοντες εκπαιδευόμενες και εκπαιδευόμενοι

Αμαλία, Αντζελίνα, Γαρδένια, Θεοδώρα, Σβετλάνα, Τερέζα

Alilou, Αλκιβιάδης, Abbas, Αντρέας, Ahmed, Δημήτρης, Eglo, Endri, Edmond, Klodian, Κώστας, Krasimir, Mitko, Mohamet, Bledar, Daniel, Omar, Raphael, Theodor, Francesco.

Αλέξανδρος Πλωμαρίτης

Αλέξανδρος Πλωμαρίτης, Φωτογραφίες Polaroid, 2017

Μια σειρά από φωτογραφίες, περφόρμανς για την κάμερα, αποτέλεσμα του εργαστηρίου με τους έγκλειστους εκπαιδευόμενους των φυλακών των Διαβατών. Οι θεματικές από αριστερά προς δεξιά είναι : το Τώρα, περφόρμανς για την κάμερα, δυσφορία και στιγμές ελευθερίας στη φυλακή.

Η φωτογραφία της εγκατάστασης είναι από την pSari Visual productions, οι υπόλοιπες ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη.

Σχολείο

Η εφημερίδα «ΕυκαιρίαΛόγου» είναι project του 3ου ΣΔΕ Θεσσαλονίκης (Διαβατά) από τις εκπαιδευόμενες και τους εκπαιδευόμενους του σχολείου υπό την καθοδήγηση της Μαίρης Γκρίζου, της Σοφίας Ελίζας Μπουράτση και του Γιώργου Βασιλειάδη. Το τεταρτο τεύχος ετοιμάστηκε από τον Ιανουάρio μέχρι και τον Μάιο του 2020 παρά το κλείσιμο του σχολείου.

Επιμέλεια εφημερίδας: οι εκπαιδευόμενοι του σχολείου που υπογράφουν σε συνεργασία με τη Μαίρη Γκρίζου και τη Σοφία Ελίζα Μπουράτση.

Γραφιστική επιμέλεια: Στεφανία Πατρικίου

Εκτύπωση της εφημερίδα: χορηγία της ThessPrint.MOMus
MODERN

Κολοκοτρώνη 21
Σταυρούπολη
56430, Θεσσαλονίκη
2310 589141-3
Fb MOMusModern

MOMus Contemporary

Εγνατίας 154 (εντός ΔΕΘ-Helexpo)
54636, Θεσσαλονίκη
2310 240002
Fb MOMusContemporary

MOMus
Photography

Αποθήκη Α', Προβλήτα Α, λιμάνι
Ναυάρχου Βότση 3
54625, Θεσσαλονίκη
2310 566 716
Fb MOMusPhotography

MOMus
Experimental

Αποθήκη Β1, λιμάνι
ΤΘ 10758
54110, Θεσσαλονίκη
2310 593 270
Fb MOMusExperimental

MOMus
Alex Mylona

Πλατεία Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο,
10554, Αθήνα
210 3215717
Fb MOMusAlexMylona