Στις μέρες που διανύουμε, στην οθόνη του υπολογιστή μας βρισκόμαστε απέναντι σε μια ροή εικόνων και κειμένων που άλλοτε μας ενημερώνουν κι άλλοτε μας παραπληροφορούν, άλλοτε μας τρομοκρατούν και άλλοτε μας καθησυχάζουν, άλλοτε, δε, υπόσχονται να κρατήσουν ζωντανή την ψευδαίσθησή μας ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει. Κι όμως η πραγματικότητα έχει αλλάξει και αλλάζει κάθε μέρα. Το παρατηρούμε, το νιώθουμε, το ξέρουμε.

Το MOMus, συνεχίζοντας το «Resilience Project – Μαζί Ανθεκτικοί», διευρύνει την ανθεκτικότητά του και θέλει να επικοινωνήσει περισσότερο με όλους εκείνους που το έχουν ανάγκη.

Μοιραστείτε μαζί μας μια εικόνα που δημιουργείτε εσείς και που έχει καλλιτεχνική διάσταση, ως ανταπόκριση στις συνθήκες εγκλεισμού που βιώνουμε. Σκοπός δεν είναι απλά να δημιουργήσουμε με τον τρόπο αυτό κοινωνικά υποκατάστατα για την μοναξιά μας, ούτε απλά να περιφρουρήσουμε βασικές αξίες και κεκτημένα δικαιώματα, αλλά με αφορμή την ακραία και απροσδόκητη αυτή συνθήκη ανατροπής της καθημερινότητας που μας έχει επηρεάσει όλους/ες αδιακρίτως, να επαναπροσδιορίσουμε αξίες όπως η ελευθερία, η ισότητα, η δικαιοσύνη, ο ελεύθερος χρόνος, η αλληλεγγύη και η πρόσβαση όλων στα βασικά αγαθά της υγείας, της παιδείας και του πολιτισμού.

Σχολιάστε με μια δική σας φωτογραφία, ζωγραφικό σας έργο, σχέδιο ή άλλο εικαστικό μέσο που μπορεί να περιέχει εικόνα, animation, ήχο, κείμενο ή βίντεο, τον νέο, προσωρινό ελπίζουμε, τρόπο ζωής και επικοινωνίας μας. Δώστε το δικό σας τόνο και ας φτιάξουμε μαζί το ψηφιακό λεύκωμα των ημερών μας.

Σάββατο, 02 Μαϊος 2020 23:28

''ΥΓΕΙΑ'' ακρυλικο σε μουσαμα 70X100 εκ.

Γράφτηκε από Olympia Bay
Βαθμολογία
(76 ψήφοι)
Τίτλος έργου: Υγεία. Με αυτόν τον υπαινικτικό και αρκούντως συμβολικό τίτλο μας σύστησε η καλλιτέχνης Ολυμπία Μπέη το δημιούργημα της, φτιαγμένο με ακρυλικά χρώματα σε μουσαμά (70 x 100 εκ.). Βλέπουμε μία γυναίκα ή καλύτερα τα μάτια μίας γυναίκας να μας κοιτούν. Μάτια διεισδυτικά, μυστήρια που αναζητούν την αλήθεια, τη νόηση. Το βλέμμα της προσωπικά μου θυμίζει κάτι από το βλέμμα της Κυρίας Στιούαρτ Μιλ στην προσωπογραφία της με χρωματιστά μολύβια, φιλοτεχνημένη από τον Jean Delville το 1892. Παρατηρώ την ίδια δύναμη, την ίδια θέληση για γνώση και αλήθεια. Το χρώμα είναι αισθητό στο έργο με την κίτρινη ώχρα, το πορτοκαλί και το πράσινο να είναι κυρίαρχα. Το σχέδιο είναι αφαιρετικό και σε σημεία αφινίριστο το βάρος δίνεται στο συναίσθημα που πηγάζει από τα μάτια. Έξυπνα η καλλιτέχνης αφαίρεσε τα πάντα εκτός από τα μάτια εστιάζοντας στο βλέμμα, εστιάζοντας στον καθρέφτη, εστιάζοντας στην πολλαπλότητα της ερμηνείας, εξάλλου όπως έγραψε ο Νίτσε: «Υπάρχουν διαφορετικά μάτια, άρα διαφορετικές αλήθειες, επομένως δεν υπάρχει καμία αλήθεια». Η κα.
Μπέη σημειώνει τους συμβολισμούς του έργου της: «Θεραπευτική ένωση των αντιθέτων. Τα φτερά συμβολίζουν την υπέρβαση στον αέρα, η ράβδος είναι η ισχύς, ο διπλός όφις είναι τα αντίθετα της δυαδικότητας που τελικά ενώνονται. Είναι ακόμα τα δύο φίδια της θεραπείας και της δηλητηρίασης, της ασθένειας και της υγείας. Αντιπροσωπεύουν τις δυνάμεις, τις δεσμεύσεις της λύτρωσης του καλού και του κακού, της ισορροπίας και της σοφίας. Το κηρύκειο μεταφέρεται από τους αγγελιοφόρους σαν σύμβολο προστασίας και ειρήνης. Οι οφθαλμοί είναι η ικανότητα της διαισθητικής όρασης, τα μάτια συμβολίζουν την ηλιακή πύλη που παρέχει πρόσβαση στις ουράνιες περιοχές, δηλαδή στην πνευματική αντίληψη, φώτιση και νοητική ενόραση». Γιώργος Καραταράκης – Ιστορικός Τέχνης

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Second Language Title: HEALTH
Διαβάστηκε 1956 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 03 Μαϊος 2020 13:23
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « In to the past "clean up your mind' 17.3.20 Λέα Καββαδία »

MOMus
MODERN

Κολοκοτρώνη 21
Σταυρούπολη
56430, Θεσσαλονίκη
2310 589141-3
Fb MOMusModern

MOMus Contemporary

Εγνατίας 154 (εντός ΔΕΘ-Helexpo)
54636, Θεσσαλονίκη
2310 240002
Fb MOMusContemporary

MOMus
Photography

Αποθήκη Α', Προβλήτα Α, λιμάνι
Ναυάρχου Βότση 3
54625, Θεσσαλονίκη
2310 566 716
Fb MOMusPhotography

MOMus
Experimental

Αποθήκη Β1, λιμάνι
ΤΘ 10758
54110, Θεσσαλονίκη
2310 593 270
Fb MOMusExperimental

MOMus
Alex Mylona

Πλατεία Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο,
10554, Αθήνα
210 3215717
Fb MOMusAlexMylona