Στις μέρες που διανύουμε, στην οθόνη του υπολογιστή μας βρισκόμαστε απέναντι σε μια ροή εικόνων και κειμένων που άλλοτε μας ενημερώνουν κι άλλοτε μας παραπληροφορούν, άλλοτε μας τρομοκρατούν και άλλοτε μας καθησυχάζουν, άλλοτε, δε, υπόσχονται να κρατήσουν ζωντανή την ψευδαίσθησή μας ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει. Κι όμως η πραγματικότητα έχει αλλάξει και αλλάζει κάθε μέρα. Το παρατηρούμε, το νιώθουμε, το ξέρουμε.

Το MOMus, συνεχίζοντας το «Resilience Project – Μαζί Ανθεκτικοί», διευρύνει την ανθεκτικότητά του και θέλει να επικοινωνήσει περισσότερο με όλους εκείνους που το έχουν ανάγκη.

Μοιραστείτε μαζί μας μια εικόνα που δημιουργείτε εσείς και που έχει καλλιτεχνική διάσταση, ως ανταπόκριση στις συνθήκες εγκλεισμού που βιώνουμε. Σκοπός δεν είναι απλά να δημιουργήσουμε με τον τρόπο αυτό κοινωνικά υποκατάστατα για την μοναξιά μας, ούτε απλά να περιφρουρήσουμε βασικές αξίες και κεκτημένα δικαιώματα, αλλά με αφορμή την ακραία και απροσδόκητη αυτή συνθήκη ανατροπής της καθημερινότητας που μας έχει επηρεάσει όλους/ες αδιακρίτως, να επαναπροσδιορίσουμε αξίες όπως η ελευθερία, η ισότητα, η δικαιοσύνη, ο ελεύθερος χρόνος, η αλληλεγγύη και η πρόσβαση όλων στα βασικά αγαθά της υγείας, της παιδείας και του πολιτισμού.

Σχολιάστε με μια δική σας φωτογραφία, ζωγραφικό σας έργο, σχέδιο ή άλλο εικαστικό μέσο που μπορεί να περιέχει εικόνα, animation, ήχο, κείμενο ή βίντεο, τον νέο, προσωρινό ελπίζουμε, τρόπο ζωής και επικοινωνίας μας. Δώστε το δικό σας τόνο και ας φτιάξουμε μαζί το ψηφιακό λεύκωμα των ημερών μας.

Μαρία Τσιρουκίδου

Μαρία Τσιρουκίδου

Maria Tsiroukidou is a visual artist. She has studied painting Painting(MA) and Audiovisual Arts(MA). She lives and works in Thessaloniki, Greece. Her work is an essay-type application of montage in a sort of “critical historiography” which implies that the fragments of history can be rescued by detaching them from their original context and attaching them to a series of appositions, in order to form that picture which does not simply represent an idea or captures a reality, but acts on reality and tries to construct an idea.
URL Ιστότοπου: https://vimeo.com/tsiroukidou/
Η εικαστική έρευνα μου, τα τελευταία χρόνια, φέρει τον γενικό τίτλο “Αλληλουχίες”. Η κάμερα συλλαμβάνει θραύσματα εικόνων, τα οποία μέσα από μια διαδικασία πολλαπλών διαμεσολαβήσεων, μεθοδολογικών διαφοροποιήσεων και εντατικής παραγωγικής διάθεσης, αναζητούν το “ενδογενές ενέργημα της εικόνας” [Bildakt]. Προς μια κατεύθυνση χειραφέτησης της εικόνας έναντι του βλέμματος του θεατή, οι ελάχιστες δομικές μονάδες μιας αλληλουχίας εικόνων (video frames) αρνούνται να περιοριστούν στον ρόλο ενός σημείου σε κάποιο σημειωτικό σύστημα. Αντίθετα τείνουν προς μια ενεργή αυτονόμηση, μετατοπισμένες από την αρχική τους κατάσταση, σε παράλληλες συνθήκες σώρευσης, στοίβαξης, αρχειοθέτησης και εν τέλει επανασύνθεσης. Πρόκειται ουσιαστικά για μια απόπειρα κατανόησης ενός δικτύου σχέσεων ανάμεσα στον παρατηρητή και την εικόνα, δηλαδή μιας, επί ίσοις όροις, διαλεκτικής ανάμεσα στην παραγωγή και την πρόσληψη της εικόνας. Παράλληλα γίνεται μια προσπάθεια διατύπωσης της ιδέας της εφαρμογής του μοντάζ ως ένα είδος “κριτικής ιστοριογραφίας”. Υπονοείται πως τα θραύσματα της ιστορίας μπορούν να διασωθούν µε την απόσπασή τους από το αρχικό τους πλαίσιο και την επικόλλησή τους σε μια σειρά παραθέσεων, µε τρόπο ώστε να συγκροτούν την εικόνα εκείνη που δεν εξεικονίζει απλά μια ιδέα ή συλλαμβάνει μια πραγματικότητα, αλλά ενεργεί επί της πραγματικότητας και αποπειράται να κατασκευάσει μια ιδέα.

MOMus
MODERN

Κολοκοτρώνη 21
Σταυρούπολη
56430, Θεσσαλονίκη
2310 589141-3
Fb MOMusModern

MOMus Contemporary

Εγνατίας 154 (εντός ΔΕΘ-Helexpo)
54636, Θεσσαλονίκη
2310 240002
Fb MOMusContemporary

MOMus
Photography

Αποθήκη Α', Προβλήτα Α, λιμάνι
Ναυάρχου Βότση 3
54625, Θεσσαλονίκη
2310 566 716
Fb MOMusPhotography

MOMus
Experimental

Αποθήκη Β1, λιμάνι
ΤΘ 10758
54110, Θεσσαλονίκη
2310 593 270
Fb MOMusExperimental

MOMus
Alex Mylona

Πλατεία Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο,
10554, Αθήνα
210 3215717
Fb MOMusAlexMylona