Στις μέρες που διανύουμε, στην οθόνη του υπολογιστή μας βρισκόμαστε απέναντι σε μια ροή εικόνων και κειμένων που άλλοτε μας ενημερώνουν κι άλλοτε μας παραπληροφορούν, άλλοτε μας τρομοκρατούν και άλλοτε μας καθησυχάζουν, άλλοτε, δε, υπόσχονται να κρατήσουν ζωντανή την ψευδαίσθησή μας ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει. Κι όμως η πραγματικότητα έχει αλλάξει και αλλάζει κάθε μέρα. Το παρατηρούμε, το νιώθουμε, το ξέρουμε.

Το MOMus, συνεχίζοντας το «Resilience Project – Μαζί Ανθεκτικοί», διευρύνει την ανθεκτικότητά του και θέλει να επικοινωνήσει περισσότερο με όλους εκείνους που το έχουν ανάγκη.

Μοιραστείτε μαζί μας μια εικόνα που δημιουργείτε εσείς και που έχει καλλιτεχνική διάσταση, ως ανταπόκριση στις συνθήκες εγκλεισμού που βιώνουμε. Σκοπός δεν είναι απλά να δημιουργήσουμε με τον τρόπο αυτό κοινωνικά υποκατάστατα για την μοναξιά μας, ούτε απλά να περιφρουρήσουμε βασικές αξίες και κεκτημένα δικαιώματα, αλλά με αφορμή την ακραία και απροσδόκητη αυτή συνθήκη ανατροπής της καθημερινότητας που μας έχει επηρεάσει όλους/ες αδιακρίτως, να επαναπροσδιορίσουμε αξίες όπως η ελευθερία, η ισότητα, η δικαιοσύνη, ο ελεύθερος χρόνος, η αλληλεγγύη και η πρόσβαση όλων στα βασικά αγαθά της υγείας, της παιδείας και του πολιτισμού.

Σχολιάστε με μια δική σας φωτογραφία, ζωγραφικό σας έργο, σχέδιο ή άλλο εικαστικό μέσο που μπορεί να περιέχει εικόνα, animation, ήχο, κείμενο ή βίντεο, τον νέο, προσωρινό ελπίζουμε, τρόπο ζωής και επικοινωνίας μας. Δώστε το δικό σας τόνο και ας φτιάξουμε μαζί το ψηφιακό λεύκωμα των ημερών μας.

Σάββατο, 06 Ιουνίου 2020 10:28

Το ηχοτοπίο της καραντίνας σε 2μιση λεπτά

Γράφτηκε από την
Βαθμολογία
(4 ψήφοι)
Πρόκειται για το ηχητικό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης, όπως το κατέγραψα κυρίως από το μπαλκόνι του σπιτιού μου (ζω κοντά σε έναν μεγάλο και πολυσύχναστο δρόμο) κατά της διάρκεια της καραντίνας σε διάφορες χρονικές φάσεις. Οι ήχοι από τον θόρυβο του δρόμου έδωσαν σταδιακά τη θέση τους στα κελαηδίσματα των πουλιών και το ηχοτοπίο της λεωφόρου έφτασε να θυμίζει ξαφνικά τροπικό δάσος. Ανάμεσα στα άλλα, ήχοι από το βράδυ της Ανάστασης και από περίπατους για "σωματική άσκηση" στο πάρκο και στην παραλία. Το ηχοτοπίο ως δείκτης της υγείας του οικοσυστήματος αλλά και ως μάρτυρας της τεράστιας αλλαγής που συνέβη στη ζωή μας.

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Second Language Title: The soundscape of a lockdown in 2:30 minutes
  • Second Language Description: During the lockdown in Thessaloniki, I made some field recordings mostly from the balcony of my apartment, but also from other places at my neighborhood like the park, the streets and the seafront of Thessaloniki. Among the sounds that I recorded, were also the celebrations during the evening of Resurrection at Easter and the day of the Orthodox Easter which all took place at he balconies of the flats. As I live by a very noisy and busy avenue, I recorded this huge change of the soundscape, as the sounds of cars and horns were gradually replaced by the songs of the birds and an extended silence. The busy urban soundscape of my neighborhood started reminding me of a tropical forest.
Διαβάστηκε 1630 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 06 Ιουνίου 2020 22:31

Πολυμέσα

MOMus
MODERN

Κολοκοτρώνη 21
Σταυρούπολη
56430, Θεσσαλονίκη
2310 589141-3
Fb MOMusModern

MOMus Contemporary

Εγνατίας 154 (εντός ΔΕΘ-Helexpo)
54636, Θεσσαλονίκη
2310 240002
Fb MOMusContemporary

MOMus
Photography

Αποθήκη Α', Προβλήτα Α, λιμάνι
Ναυάρχου Βότση 3
54625, Θεσσαλονίκη
2310 566 716
Fb MOMusPhotography

MOMus
Experimental

Αποθήκη Β1, λιμάνι
ΤΘ 10758
54110, Θεσσαλονίκη
2310 593 270
Fb MOMusExperimental

MOMus
Alex Mylona

Πλατεία Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο,
10554, Αθήνα
210 3215717
Fb MOMusAlexMylona