Στις μέρες που διανύουμε, στην οθόνη του υπολογιστή μας βρισκόμαστε απέναντι σε μια ροή εικόνων και κειμένων που άλλοτε μας ενημερώνουν κι άλλοτε μας παραπληροφορούν, άλλοτε μας τρομοκρατούν και άλλοτε μας καθησυχάζουν, άλλοτε, δε, υπόσχονται να κρατήσουν ζωντανή την ψευδαίσθησή μας ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει. Κι όμως η πραγματικότητα έχει αλλάξει και αλλάζει κάθε μέρα. Το παρατηρούμε, το νιώθουμε, το ξέρουμε.

Το MOMus, συνεχίζοντας το «Resilience Project – Μαζί Ανθεκτικοί», διευρύνει την ανθεκτικότητά του και θέλει να επικοινωνήσει περισσότερο με όλους εκείνους που το έχουν ανάγκη.

Μοιραστείτε μαζί μας μια εικόνα που δημιουργείτε εσείς και που έχει καλλιτεχνική διάσταση, ως ανταπόκριση στις συνθήκες εγκλεισμού που βιώνουμε. Σκοπός δεν είναι απλά να δημιουργήσουμε με τον τρόπο αυτό κοινωνικά υποκατάστατα για την μοναξιά μας, ούτε απλά να περιφρουρήσουμε βασικές αξίες και κεκτημένα δικαιώματα, αλλά με αφορμή την ακραία και απροσδόκητη αυτή συνθήκη ανατροπής της καθημερινότητας που μας έχει επηρεάσει όλους/ες αδιακρίτως, να επαναπροσδιορίσουμε αξίες όπως η ελευθερία, η ισότητα, η δικαιοσύνη, ο ελεύθερος χρόνος, η αλληλεγγύη και η πρόσβαση όλων στα βασικά αγαθά της υγείας, της παιδείας και του πολιτισμού.

Σχολιάστε με μια δική σας φωτογραφία, ζωγραφικό σας έργο, σχέδιο ή άλλο εικαστικό μέσο που μπορεί να περιέχει εικόνα, animation, ήχο, κείμενο ή βίντεο, τον νέο, προσωρινό ελπίζουμε, τρόπο ζωής και επικοινωνίας μας. Δώστε το δικό σας τόνο και ας φτιάξουμε μαζί το ψηφιακό λεύκωμα των ημερών μας.

Τετάρτη, 20 Μαϊος 2020 15:46

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΣΤΑΓΟΝΕΣ

Γράφτηκε από την
Βαθμολογία
(12 ψήφοι)
Περίοδος. Λέξη σχεδόν απαγορευμένη ακόμη και σήμερα σε συντηρητικές κοινωνίες.Μου μάθανε να την λέω χαμηλόφωνα μπροστά σε άντρες.Να μην τρέχω, να μην γυμνάζομαι, να αποφεύγω το μπάνιο τις πρώτες μέρες. Να μην πηγαίνω στην εκκλησία όταν έχω περίοδο , αλλά αν πάω να μην φιλήσω την εικόνα της Παναγίας, επειδή θεωρούμαι ακάθαρτη, βρώμικη. Σε κάποια μέρη του κόσμου, άκουσα ότι τις ημέρες της περιόδου οι γυναίκες μένουν μόνες τους σε ένα ξεχωριστό σπιτάκι στην αυλή , ενώ οι εργοδότες τους δεν τις θέλουν στην δουλειά τους εκείνες τις μέρες,θεωρώντας ότι είναι αντιπαραγωγικές και φέρνουν γρουσουζιά. Στην πραγματικότητα ο εμμηνορρυσιακός κύκλος αφορά μια σειρά ορμονικών αλλαγών στο σώμα και προετοιμάζει τη γυναίκα για μια πιθανή εγκυμοσύνη. Σε κάθε κύκλο, η μία από τις ωοθήκες απελευθερώνει το ωάριο (ωορρηξία) ενώ, ταυτόχρονα, οι ορμόνες προετοιμάζουν τη μήτρα. Αν το ωάριο αυτό δεν γονιμοποιηθεί, τότε το εσωτερικό της μήτρας αποβάλλεται μέσω του κόλπου ως αίμα, την έμμηνο ρύση. Η έμμηνος ρύση (περίοδος) αποτελεί τον επίλογο ενός κύκλου και σηματοδοτεί την έναρξη του επόμενου. Σε κάθε κύκλο, η εσωτερική στιβάδα της μήτρας, που λέγεται ενδομήτριο, αυξάνεται σε πάχος, προκειμένου να «υποδεχθεί» και να φιλοξενήσει στο εσωτερικό της το γονιμοποιημένο ωάριο. Αν η γονιμοποίηση δεν συμβεί, το παχύ αυτό στρώμα ατροφεί, καθώς τα αγγεία που το τρέφουν συρρικνώνονται, και απορρίπτεται μέσω του κόλπου. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η μήτρα κλαίει όταν δεν επιτυγχάνεται η γονιμοποίηση. Κάποια στιγμή η περίοδος γονιμότητας της γυναίκας τελειώνει. Μαζί της τελειώνει και η νιότη. Η γυναίκα βλέπει τον χρόνο της να τελειώνει, να χάνεται και η επέλαση των γηρατειών της φέρνει θλίψη. Είναι η αρχή της τρίτης ηλικίας της.
Διαβάστηκε 1968 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 29 Μαϊος 2020 17:05
Giagkouli Stella

Εικαστική δημιουργός

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ''καταπίεση'' no title »

MOMus
MODERN

Κολοκοτρώνη 21
Σταυρούπολη
56430, Θεσσαλονίκη
2310 589141-3
Fb MOMusModern

MOMus Contemporary

Εγνατίας 154 (εντός ΔΕΘ-Helexpo)
54636, Θεσσαλονίκη
2310 240002
Fb MOMusContemporary

MOMus
Photography

Αποθήκη Α', Προβλήτα Α, λιμάνι
Ναυάρχου Βότση 3
54625, Θεσσαλονίκη
2310 566 716
Fb MOMusPhotography

MOMus
Experimental

Αποθήκη Β1, λιμάνι
ΤΘ 10758
54110, Θεσσαλονίκη
2310 593 270
Fb MOMusExperimental

MOMus
Alex Mylona

Πλατεία Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο,
10554, Αθήνα
210 3215717
Fb MOMusAlexMylona