«Μουσική για το Μουσείο»

fbpageFINALΤον Μάιο του 2020,  η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το MOMus προχώρησαν σε μια πρωτότυπη συνεργασία στη βάση της σύμπραξης της μουσικής με τα εικαστικά. Οι χώροι, οι συλλογές και οι εκθέσεις του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης τροφοδότησαν την έμπνευση των συνθετών και των μουσικών της ΚΟΘ οι οποίοι με τη σειρά τους δημιούργησαν και παρουσίασαν τέσσερα νέα, πρωτότυπα μουσικά έργα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μουσική για το Μουσείο».

Σε αυτή την ιδιότυπη συνύπαρξη, η έμπνευση αναγέννησε έμπνευση, τα εκθέματα υπήρξαν αφορμή για ευρείας κλίμακας εμπειρίες και συναισθήματα, η φόρμα και το χρώμα αποτυπώθηκαν στη σύνθεση και τη μουσική εκτέλεση.

Δύο επεισόδια από το σύνολο των τεσσάρων ταινιών μικρού μήκους που ΄παραδόθηκαν’ στο ευρύ κοινό, είχαν ως σκηνικό έμπνευσης εικαστικά με θέμα την οικολογική καταστροφή, την αστική δυστοπία, τη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό, στοιχεία όλα τόσο σύγχρονα και τραγικά επίκαιρα.

Τα γλυπτά του γλύπτη Αχιλλέα Απέργη (1909-1986), δωρεά του γιού του, μουσικού, Γιώργου Απέργη στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, οξειδωμένα μέταλλα και αιχμές που υποδηλώνουν μετακαστροφικά τοπία, μετουσιώθηκαν σε αναβάθμιση, ένταση, οξύτητα και ανύψωση στο μουσικό έργο με τίτλο «Αναβίωση / Rebirth», σε μουσική της Δήμητρας Τρυπάνη, από το φλάουτο του Ιωάννη Ανισέγκου. Η κάμερα περνάει με αργούς ρυθμούς μπροστά από τα γλυπτά, τα οποία ως άλλα μικρά δέντρα ή κτίρια, δείχνουν εγκαταλελειμμένα, κατεστραμμένα, χωρίς ίχνος ζωής, ή ίχνος ανθρώπινης αποτύπωσης. Το τοπίο είναι δυστοπικό, ενώ η μουσική ακολουθεί την όραση, και το ανάποδο.

Από ένα τέτοιο κατεστραμμένο τοπίο, γίνεται η μετάβαση στο τρίτο μουσικό επεισόδιο με τίτλο «Πέρα από τη βία / Beyond the violence” και στην έκθεση ‘Βάλτους Χ’, στην οποία αποτυπώνονται επεισόδια ρατσιστικής βίας από Έλληνες και ξένους σκιτσογράφους. Η περιοδική έκθεση στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που αποτελεί πρωτοβουλία της HumanRights360 και του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ παρουσιάζει τα σχέδια που προέκυψαν με αφορμή 100 επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής σε όλη την Ελλάδα και αναδεικνύει τις σκοτεινές και εγκληματικές πρακτικές της Ναζιστικής οργάνωσης. Η μουσική που συνέθεσε ο Μενέλαος Πειστικός και εξετέλεσε η Μαριλένα Λιακοπούλου στο πιάνο αποτύπωσε τις κραυγές, τη βία, τον φόβο των σκτσογραφημένων μορφών, που όμως είναι αληθινές υπάρξεις.

Τα συγκεκριμένα επεισόδια αποτελούν πρόταση του Δικτύου Μουσείων Σύγχρονου Πολιτισμού και υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων που έθεσε η Ελληνική Προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κλιματική αλλαγή.

Όλα τα επεισόδια, φιλοξενούνται στα κανάλια των δύο φορέων στο youtube, MOMus @MOMusMuseums & Κ.Ο.Θ. @TheTsso 

Επεισόδιο Β’

«Αναβίωση / Rebirth»

Απαγγελία κειμένου στα Αγγλικά: Μιράντα Καλδή
Φλάουτα & Performance: Γιάννης Ανισέγκος
Μουσική: Δήμητρα Τρυπάνη
AprèS, για σοπράνο, άλτο, μπάσο φλάουτο, tape και film

Επεισόδιο Γ’

«Πέρα από τη βία / Beyond the violence»

Πιάνο: Μαριλένα Λιακοπούλου
Μουσική: Μενέλαος Πειστικός
Echo Lontano, σύνθεση για σόλο πιάνο

Δημιουργία Ιδέας – Επιμέλεια Πρότασης: Ζωή Τσόκανου, Συραγώ Τσιάρα

Εκτέλεση παραγωγής: Μίνα Παπακωνσταντίνου, Αγγελική Κουρουκλίδου

Eπικοινωνία: Νικόλαος Κυριακού, Μαρία Ζαμπέτη, Κλειώ Γούσιου, Χρύσα Ζαρκαλή.

Τεχνική Υποστήριξη: Στέλιος Θεοδωρίδης, Παντελής Ραμαντάνης

Σκηνοθεσία: Γεώργιος Σινιόσογλου
Εταιρεία Παραγωγής: MediaWorld EE
Ηχογράφηση/Ηχοληψία: Αλέξανδρος Ραΐδης, Αντρέας Μαρκάτης
Μίξη-Master RedScoreMusic
Μοντάζ: Ανέστης Εραλίδης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Αναστάσιος Κικίδης
Οπερατέρ Θεόφιλος Καλαΐτζίδης

 

MOMus
MODERN

Κολοκοτρώνη 21
Σταυρούπολη
56430, Θεσσαλονίκη
2310 589141-3
Fb MOMusModern

MOMus Contemporary

Εγνατίας 154 (εντός ΔΕΘ-Helexpo)
54636, Θεσσαλονίκη
2310 240002
Fb MOMusContemporary

MOMus
Photography

Αποθήκη Α', Προβλήτα Α, λιμάνι
Ναυάρχου Βότση 3
54625, Θεσσαλονίκη
2310 566 716
Fb MOMusPhotography

MOMus
Experimental

Αποθήκη Β1, λιμάνι
ΤΘ 10758
54110, Θεσσαλονίκη
2310 593 270
Fb MOMusExperimental

MOMus
Alex Mylona

Πλατεία Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο,
10554, Αθήνα
210 3215717
Fb MOMusAlexMylona