ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΖΩΗ: ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΡΟΕΣ / ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΟΔΥΣΣΕΙΕΣ

Μουτάφης Γιώργος

Η Οδύσσεια περιέγραψε με μοναδικό τρόπο τον νόστο, τη βαθιά επιθυμία επιστροφής στη ζωή που διακόπηκε σε μια πατρίδα που περιμένει. Η σύγχρονη εκδοχή της αφορά στη μαρτυρική προσφυγική έξοδο, την αναζήτηση μιας άλλης ζωής σε έναν μακρινό, άγνωστο τόπο που συμβολίζει την ευημερία και την ασφάλεια. Στο πλαίσιο αυτό, η έκθεση του MOMus - Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Μια άλλη ζωή: Ανθρώπινες ροές / Άγνωστες Οδύσσειες, που παρουσιάστηκε το 2016-2017, επιχειρεί να φωτίσει και να συνοψίσει γνωστές και άγνωστες, τωρινές και παλαιότερες πτυχές του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος που δοκιμάζει τις αντοχές της χώρας και ευαισθητοποιεί μεγάλο μέρος της κοινωνίας των πολιτών. Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από 160 έργα 26 φωτογράφων, στην πλειοψηφία τους ενεργοί φωτοδημοσιογράφοι, που αποτύπωσαν με το ιδιαίτερο βλέμμα τους τη δραματική ανθρώπινη περιπέτεια που ξεκίνησε στην ταραγμένη γη άλλων χωρών για να μεταφερθεί στην ελληνική επικράτεια. Η έκθεση, η παραγωγή της οποίας έγινε χάρη στη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων, παρουσιάστηκε το 2017 στο Φεστιβάλ Αθηνών και το 2018 στο Adelaide Festival της Αυστραλίας. Η ψηφιακή αυτή παρουσίαση αποτελεί πρόταση του Δικτύου Μουσείων Σύγχρονου Πολιτισμού και υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων που έθεσε η Ελληνική Προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
 
Συμμετείχαν οι φωτογράφοι:
Αλέξανδρος Αβραμίδης – Reuters  
Πέτρος Γιαννακούρης - Associated Press
Λουίζα Γκουλιαμάκη – Agence France Presse
Γιώργος Καραχάλης  – Associated Press
Γιώργος Κατσάγγελος
Αλέξανδρος Κατσής 
Γιάννης Κολεσίδης – Εuropean Pressphoto Agency, ΑΠΕ
Γιάννης Κόντος – Polaris
Άλκης Κωνσταντινίδης – Reuters
Γιώργος Μάκκας – Panos Pictures
Άρης Μεσσήνης – Agence France Presse
Σάκης Μητρολίδης – Agence France Presse
Δημήτρης Μιχαλάκης
Γιώργος Μουτάφης
Γιάννης Μπεχράκης – Reuters
Γιάννης Παπανίκος - Fos Photos, Associated Press
Αντώνης Πασβάντης 
Νίκος Πηλός – LAIF
Λευτέρης Πιταράκης – Associated Press
Θανάσης Σταυράκης – Associated Press
Άγγελος Τζωρτζίνης
Δημήτρης Τοσίδης– INTIME
Κωνσταντίνος Τσακαλίδης – SOOC
Κώστας Τσιρώνης 
Milos Bicanski – Getty Images
Enri Canaj

Επιμέλεια: Ηρακλής Παπαϊωάννου, Πηνελόπη Πετσίνη

Photo N°22

Γεώργιος Μάκκας / Panos Pictures

Η Τζοχάινα και ο Φάντελ από τη Συρία ήταν ήδη έναν μήνα στην Ειδομένη όταν τους φωτογράφησα. Είναι τρία χρόνια παντρεμένοι, αλλά δεν ήθελαν να κάνουν παιδιά κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η Τζοχάινα θέλει να κάνει το πρώτο της παιδί όταν φτάσει στη Γερμανία. Για να φύγουν από τη Συρία έπρεπε να περάσουν μέσα από περιοχές που έλεγχαν φανατικοί ισλαμιστές που απαγορεύουν την κατοχή φωτογραφιών. Μου ζήτησαν να τους βγάλω μια «γαμήλια» φωτογραφία για να την έχουν μαζί τους στη Γερμανία.
Τζοχάϊνα και Φάντελ, Ειδομένη, Μαρτιος 2016  

Photo N°42

Γιώργος Μουτάφης

Ο τριαντατριάχρονος Χασάν, πρόσφυγας από το Σουδάν, έζησε τη χειρότερη μέρα της ζωής του, όπως είπε, στο κέντρο της Αθήνας. Χτυπήθηκε από ομάδα δέκα ανθρώπων και στην πλάτη του χαράχτηκαν με μαχαίρι τα σύμβολα της Χρυσής Αυγής. Τα υποκινημένα από ρατσισμό εγκλήματα μίσους και οι κτηνώδεις επιθέσεις έχουν γίνει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο στην Ελλάδα που διανύει τον πέμπτο χρόνο ύφεσης.

23 Νοεμβρίου 2012

Photo N°44

Νίκος Πηλός / LAIF

Από τη σειρά χωρίς Ιθαγένεια

Η σειρά παρουσιάζει τα πορτραίτα μεταναστών δεύτερης γενιάς που, παρότι έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα, παρέμεναν χωρίς ιθαγένεια, με προσωρινές άδειες παραμονής, όπως οι ξένοι που δε διαθέτουν νόμιμα έγγραφα και δικαιώματα. Ο νόμος 4332 που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2015,έδωσε, υπό προϋποθέσεις, δικαίωμα κτήσης ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά αλλοδαπών που γεννιούνται στην Ελλάδα.

MOMus
MODERN

Κολοκοτρώνη 21
Σταυρούπολη
56430, Θεσσαλονίκη
2310 589141-3
Fb MOMusModern

MOMus Contemporary

Εγνατίας 154 (εντός ΔΕΘ-Helexpo)
54636, Θεσσαλονίκη
2310 240002
Fb MOMusContemporary

MOMus
Photography

Αποθήκη Α', Προβλήτα Α, λιμάνι
Ναυάρχου Βότση 3
54625, Θεσσαλονίκη
2310 566 716
Fb MOMusPhotography

MOMus
Experimental

Αποθήκη Β1, λιμάνι
ΤΘ 10758
54110, Θεσσαλονίκη
2310 593 270
Fb MOMusExperimental

MOMus
Alex Mylona

Πλατεία Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο,
10554, Αθήνα
210 3215717
Fb MOMusAlexMylona