Στις μέρες που διανύουμε, στην οθόνη του υπολογιστή μας βρισκόμαστε απέναντι σε μια ροή εικόνων και κειμένων που άλλοτε μας ενημερώνουν κι άλλοτε μας παραπληροφορούν, άλλοτε μας τρομοκρατούν και άλλοτε μας καθησυχάζουν, άλλοτε, δε, υπόσχονται να κρατήσουν ζωντανή την ψευδαίσθησή μας ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει. Κι όμως η πραγματικότητα έχει αλλάξει και αλλάζει κάθε μέρα. Το παρατηρούμε, το νιώθουμε, το ξέρουμε.

Το MOMus, συνεχίζοντας το «Resilience Project – Μαζί Ανθεκτικοί», διευρύνει την ανθεκτικότητά του και θέλει να επικοινωνήσει περισσότερο με όλους εκείνους που το έχουν ανάγκη.

Μοιραστείτε μαζί μας μια εικόνα που δημιουργείτε εσείς και που έχει καλλιτεχνική διάσταση, ως ανταπόκριση στις συνθήκες εγκλεισμού που βιώνουμε. Σκοπός δεν είναι απλά να δημιουργήσουμε με τον τρόπο αυτό κοινωνικά υποκατάστατα για την μοναξιά μας, ούτε απλά να περιφρουρήσουμε βασικές αξίες και κεκτημένα δικαιώματα, αλλά με αφορμή την ακραία και απροσδόκητη αυτή συνθήκη ανατροπής της καθημερινότητας που μας έχει επηρεάσει όλους/ες αδιακρίτως, να επαναπροσδιορίσουμε αξίες όπως η ελευθερία, η ισότητα, η δικαιοσύνη, ο ελεύθερος χρόνος, η αλληλεγγύη και η πρόσβαση όλων στα βασικά αγαθά της υγείας, της παιδείας και του πολιτισμού.

Σχολιάστε με μια δική σας φωτογραφία, ζωγραφικό σας έργο, σχέδιο ή άλλο εικαστικό μέσο που μπορεί να περιέχει εικόνα, animation, ήχο, κείμενο ή βίντεο, τον νέο, προσωρινό ελπίζουμε, τρόπο ζωής και επικοινωνίας μας. Δώστε το δικό σας τόνο και ας φτιάξουμε μαζί το ψηφιακό λεύκωμα των ημερών μας.

Δευτέρα, 11 Μαϊος 2020 16:21

''Ο ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ ακρυλικά σε μουσαμα 100Χ100 εκ

Γράφτηκε από Olympia Bay
Βαθμολογία
(0 ψήφοι)

ΗΛΙΟΣ- ΤΑΛΏΣ- ΗΛΊΑΝΘΟΣ. Με αφορμή το έργο της Ολυμπίας Μπέη: Ο Ήλιος και το ηλιοτρόπιο. Η τέχνη πολλές φορές σε μεταφέρει σε κόσμους φωτεινούς, χαρούμενους, φιλόξενους, παράδοξους. Ήμουν απέναντι σε μια εικόνα της Κρήτης, ένα έργο ζωγραφικής πάμφωτο. Έκανα ένα σκιτσάκι του έργου και σημείωσα: Τρεις Ήλιοι κοιτούν την Κνωσό και το Γιούχτα: Ο κρητικός Ήλιος, ο κρητικός Τάλως- Ήλιος, ο Ήλιος-Ηλίανθος, και να ο Στρούμπουλας, το Μπουρούνι της Ρογδιάς, η Ντία,.. Νοσταλγώ την Κρήτη. Μήπως αυτή η λαχτάρα μεταμόρφωσε και αυτό το έργο, στο οπτικό μου πεδίο, σαν μια εικόνα της οριστικά χαμένης Κρήτης των παιδικών μου χρόνων, των ονείρων και της φαντασίας μου; Μα τι θωρούσα σ` αυτόν τον πίνακα με τόση αγάπη; Έβλεπα τον αγέρωχο χάλκινο φύλακα της Κρήτης, τον Τάλω, να στέκεται δίπλα στον Ήλιο και να παίρνει δύναμη απ` αυτόν. Πατούσε στο Μπουρούνι της Ρογδιάς και στον κωνικό Στρούμπουλα ενώ το κεφάλι του χωνόταν στον ήλιο. Ένας ηλίανθος φύτρωνε στη Ντία. Ήταν πανύψηλος και συναγωνιζόταν με τον Τάλω ποιος θα νικήσει τον Ήλιο ποιος θα πάρει απ` αυτόν, τον πρώτο θεό της Κρήτης, περισσότερη δύναμη. Ανάμεσα στην Ντία και στην απέναντι παραλία κολυμπούσα στα βαθιά μπλε των ξέγνοιαστων παιδικών χρόνων μου, στα Λινοπεράματα. Ο Ήλιος, ο Τάλως και ο Ηλίανθος κοίταζαν όλη την Κρήτη αλλά αν πρόσεχες πολύ, έβλεπες ότι η ματιά τους κατευθυνόταν στην Κνωσό του Μίνωα και στο Γιούχτα, το ιερό βουνό του Δία. Κ.Ν.ΚΑΖΑΜΙΑΚΗΣ Αρχιτέκτων Ιστορικός Αρχιτεκτονικής Ιστορικός Τέχνης.

Διαβάστηκε 156 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Μαϊος 2020 17:47
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Heart broke in two AQUARIUM »